BIJL orthopedie is streng getoetst en daarop erkend als leverancier van Therapeutisch Elastische Kousen, als Orthopedisch SchoenBedrijf, en als Orthopedische InstrumentMakerij bij de Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelen. https://www.semh.info/vind-een-erkende-leverancier/.

Dit maakt BIJL orthopedie uniek in Flevoland door als eerste en enige bedrijf door het SEMH erkend te zijn in elk van de drie disciplines in de orthopedische hulpmiddelenbranch.

BIJL orthopedie werkt als onderdeel van Centrum Orthopedie (www.centrum-orthopedie.nl). Dit bedrijf faciliteert BIJL onder andere met contracten met zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraars eisen een verwijzing van een specialist om hulpmiddelen te vergoeden. Alleen wanneer u bij ons komt voor verbandschoenen, therapeutisch elastische kousen (steunkousen) of orthopedische voetbedden (steunzolen), is een verwijzing van de huisarts voldoende.

Orthopedische hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering, wanneer er sprake is van een chronische aandoening. In enkele gevallen betaalt het ziekenhuis de rekening. Er kan wel altijd sprake zijn van eventuele wettelijke eigen bijdrage of eigen risico.

Orthopedische voetbedden vormen een uitzondering. Deze worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar vanuit een aanvullende verzekering. Als u in aanmerking komt voor een vergoeding, dient u zelf de rekening te declareren bij de zorgverzekeraar. Omdat orthopedische voetbedden vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering, wordt het eigen risico niet aangesproken.

Voor sommige hulpmiddelen, zoals orthopedische schoenen, geldt een wettelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt jaarlijks vastgesteld. Ook de gebruikstermijnen variëren van hulpmiddel tot hulpmiddel. Ook voor deze specifieke informatie adviseren wij u de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar na te gaan.

Belangrijk om in acht te nemen is dat, volgens de Zorgverzekeringswet, bij de basisverzekering een eigen risico hoort. Dit houdt in dat u het eerste deel van de zorg, dat u ontvangt, zelf betaalt. Voor 2023 bedraagt het eigen risico €385,-.